KAFKAS
V
AKFI
 VAKIF HAKKINDA  
 BUGÜNKÜ 
 KAFKASYA
 
 ANALİZ  
 DİASPORA  
 KÜLTÜR  
 TARİH  
 İZ BIRAKANLAR  
 KAFKAS
 KİTAPLIĞI
 
 BELGELERLE 
 KAFKASYA
 
   
 SERBEST KÜRSÜ  
 MÜZİK  
 SOHBET ODASI  
 E-MAİL  
 ANA SAYFA  
 
 ENGLISH
 RUSSIAN
 ARABIC
 

Vladimir Kakalya, Ajans Kafkas Londra muhabiri Zeynel A. Besleney'in sorularını cevaplandırdı

Amerika ve Türkiye, Abhazya'yı Rusya'nın kucağına itti


"Amerika ve Türkiye'nin Gürcistan yanlısı tutumu Abhazya'yı Rusya ile yakın ilişkiler kurmaya yöneltti."

"Abhazya'nın Rusya ile yakınlaşmasının temel nedeni Abhazların Kuzey Kafkasya ile olan yakın bağları ve Rusya'nın Abhazya'ya destek verir bir görünüm sergilemesidir."

"Türkiye'nin Kafkasya'da kendini Rusya'ya rakip göstermesi nedeniyle Rusya'da bazı çevreler Türkiye- Abhazya ilişkilerinin gelişmesinden rahatsız."


Zeynel A. Besleney

Londra- Bradford Üniversitesi'nde Abhazya'daki kara mayınları üzerine araştırmalar yapan Abhaz akademisyen Vladimir Kakalya, Amerika ve Türkiye'nin Gürcistan yanlısı tutumlarının Abhazya'yı Rusya ile yakın ilişkiler kurmaya yönelttiğini söyledi.

Ajans Kafkas Londra muhabiri Zeynel A. Besleney'in sorularını cevaplandıran Kakalya, Amerikan askerlerinin Gürcistan'a gelmesi ile birlikte Abhazya'da insanların her an yeni bir savaş çıkacağı endişesini taşıdıklarını ve kendilerini buna hazırladıklarını kaydetti.

"Rusya ile Abhazya arasındaki yakınlaşmayı nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna Kakalya, "Abhazya'nın Rusya ile yakınlaşmasının temel nedeni Abhazların Kuzey Kafkasya ile olan yakın bağları ve Rusya'nın Kafkasya'daki kendi çıkarları nedeniyle Abhazya'ya şu anda destek verir bir görünüm sergilemesidir" dedi.

Ancak bu gerçeğe karşılık Abhazların Rusya'nın bu yaklaşımının her an değişebileceği bilincinde olduklarının altını çizen Kakalya'nın "Bölgedeki Türkiye ve Amerika gibi iki aktör Abhazya'nın tercihlerini nasıl etkiliyor" sorusuna verdiği cevap şöyle:

"Amerika ve Türkiye'nin Gürcistan yanlısı tutumu Abhazya'yı Rusya ile yakın ilişkiler kurmaya yöneltti."

Abhaz diasporası ne yapmalı?

"Türkiye'deki Abhaz ve Çerkes Diasporası, Türkiye-Abhazya ilişkilerine katkısı nede olabilir" sorusu üzerine Kakalya, "Türkiye'deki Abhaz diasporası, Türkiye'nin Abhaz-Gürcü sorununda daha aktif olmasını sağlayabilir. Bu yapılamadığı için ve de Türkiye'nin Gürcü yanlısı tutumu nedeniyle Abhazya Rusya'ya yanaşmak zorunda kaldı" şeklinde konuştu.

1992-1993'deki Abhaz-Gürcü savaşının hemen akabinde Abhazya'da çok sayıda diasporadan gelmiş Abhazın bulunduğunu ancak bu sayının artmasını ümit etmelerine karşılık tersi bir sürecin yaşandığına dikkat çeken Kakalya, "Abhazya'daki savaş sonrası istikrarsızlık, ambargo şartları ve ekonomik zorluklar doğal olarak anavatana donuş trendini olumsuz etkiledi" dedi.

Vladimir Kakalya, Türkiye'nin Kafkasya'da kendini Rusya ile partner değil rakip olarak göstermesi nedeniyle Rusya'da bazı çevrelerin Türkiye- Abhazya ilişkilerinin gelişmesinden rahatsız olduklarını ve bu görüşün Abhazya'da bazı çevrelerde de destek bulduğunu söyledi.

Kakalya, Abhazya'nın mevcut ekonomik durumuna ilişkin sorulara da şu cevabı verdi:
"Abhazya'nın doğal kaynakları kendisine yeterlidir. Eğer Abhaz-Gürcü sorununa çözüm bulunursa ülkenin 5 yıl içerisinde kendisini toparlayıp Karadeniz bölgesinin ekonomik yönden en gelişmiş yerlerinden biri olabileceğine inanıyorum. Ancak o an gelene kadar da bütün bu uluslararası güçler oyunu içerisinde Türkiye'deki Çerkes diasporası tarafından Abhazya'nın yalnız bırakılmadığını bilmek istiyoruz. Abhazya'nın diasporanın ekonomik, politik ve moral desteğine ihtiyacı var."

Ajans Kafkas

Görüş ve önerileriniz için
Anasayfa | Vakıf Hakkında | Ajans Kafkas | Bugünkü Kafkasya | Analiz | Diaspora | Kültür | Tarih | İz Bırakanlar | Kafkas Kitaplığı Belgelerle Kafkasya | Müzik | Resim Arsivi | Serbest Kürsü |
Sohbet Odası
| Linkler